Področja obravnave:

V terapijo sprejemam kliente z različnimi življenjskimi izkušnajmi in težavami: zlorabe in druge oblike travmatičnih izkušenj (več v Terapija travme), depresivnost, (socialna) anksioznost, zasvojenosti, motnje hranjenja, težave najstnikov, svetovanje staršem (več v svetovanje staršem), žalovanje in druge težave. Glede tega, ali vas lahko sprejmem v psihoterapevtski proces, vam odgovorim navadno na uvodni uri, ko pridobim več informacij. Več glede načina dela in kako začeti si lahko preberete v zavihku začetek.

Pomen začetne diagnoze:

Kljub začetnemu interjuju oz. povpraševanju sama diagnoza v psihoterapevtskem procesu nima osrednje pozornosti, razen če vam le-to koristi pri razumevanju oz. zmanjševanju vaših težav. To ne pomeni, da kot terapevt pri vodenju procesa psihoterapije ne uporabljam tovrstnih orodij ali da ne razmišljam o trenutnih vzrokih in dlje časa trajajočih dejavnikih, ki so privedli do sedanjega stanja. Seveda je včasih tudi pomembno, da razumemo pomen določenih simptomov, predvsem z namenom, da se jim čim prej zmanjša moč oz. vpliv, saj se težave pogosto širijo tudi na druga področja življenja.

Sočasnost psihoterapevtske in psihiatrične obravnave

Klientom, ki prejemajo zdravila, svetujem, da ostanejo v redni obravnavi pri osebnem zdravniku in/ali psihiatru. Odločitev za prekinitev jemanja zdravil je pogosto povezana s slabo informiranostjo in nevzpostavljenim zaupanjem, zato klientom svetujem, naj pridobijo čim več informacij in zdravniku oz. psihiatru izrazijo svoje skrbi in strahove. Morda se zaradi strahu ali slabih izkušnjah drugih izogibate tudi psihoterapevtov, ki vas usmerjamo v sočasno uporabo zdravil. To počnemo zato, ker smo dolžni nuditi in informirati o oblikah pomoči, ki lahko privedejo do večje verjetnosti zmanjšanja simptomov oz. izboljšanja stanja.