Starši!

Pri nudenju pomoči vaši družini oz. vašemu mladostniku izhajam iz 15-letnih izkušenj dela na področjih vzgoje, psihoterapije in zasvojenosti, skozi celotno obdobje z veliko izkušnjami z mladostniki z različnimi težavami (za več kliknite na Uroš Metljak). Iz izkušenj (žal) ugotavljam, da z iskanjem pomoči prepogosto odlašate, zato vam kar takoj sporočam, da boste s priznanjem težav in odločitvijo, da sprejmete pomoč, sebi in svojemu mladostniku/mladostnici dali novo priložnost!

Tako kot se mladostnik/ca lahko znajde v slepi ulici, se vaša komunikacija z njim/njo verjetno odvija po predvidljivem scenariju in ostajamo, kot rečemo, v začaranem krogu. Prvo, s čemer navadno pridete, so zelo pogosto občutki nemoči, pa tudi jeze, strahu, razočaranja, prizadnosti. Ne poznate več svojega "otroka", čutite lahko, da ste ga "izgubili". Morda se vam zdi, da so težave nepremostljive in pozitiven izhod ni več mogoč. Prav zato je morda tudi vaša, iz opisanih čustev razumljiva, "strategija" soočanja odlaganje in odlašanje.

Če je tudi pri vas tako, vam preprosto svetujem, da se odločite bolj aktivno spopasti se s težavami. Čeprav bo mladostnik/ca vaše (nove) poskuse vzpostavljanja odnosa sprva zelo verjetno zavračal/a, še posebej če boste hoteli pridobiti nekaj vpliva oz. moči pri odločitvah, pri katerih vas že dlje časa ne pusti blizu, vam bo še bolj zameril/a, če se ne trudite oz. če vztrajate pri starih vzorcih (ne)komuniciranja!

Vzroki in težave so lahko zelo različne, zato vam zagotovila, da se bodo vaši odnosi izboljšali, ne morem dati. Vsekakor pa vam lahko prvi svetovalni pogovori odprejo nove poglede in torej prinašajo drugačno razumevanje težav. Ugotovite lahko, da ste nehote spregledali pomembne potrebe mladostnika/ce, postavljali v ospredeje manj pomembna vedenja ali spregledali dalj časa trajajočo stisko. Vedite, da vas globoko v sebi vas mladostnik (še) vedno čaka!

Več informacij o načinu in oblikah dela s starši si lahko preberete tukaj.